Erik Nilshammar

Erik Nilshammar, romanförfattare från Färila i Hälsingland. Han debuterade 2016 med "Apokalypsen i Storå", den första boken i en trilogi om Storå-Tarzan och folket på Vidderna. Del två, "Döden på Vidderna" kom 2017 och den avslutande ”Kungen av Gomorra” släpptes i november 2018. Detta glesbygdsepos utspelas sig i ett norrländskt inland där människor och förhållanden sällan är det som de till en början utger sig för att vara. Böckerna är fulla av humor, absurda händelser och oväntade vändningar, precis som det anstår en riktig skröna. Storåskrönan har av somliga beskrivits som en korsning mellan Torgny Lindgren och Åsa-Nisse. 
I juli 2020 släppte författaren novellsamlingen "Gammelgrav - 13 skymningsrysare" Såhär lyder baksidestexten:
"I det nordvästra hörnet av Hälsingland ligger bortglömda platser som gömmer dunkla minnen av det som en gång varit. Gammelgrav är en av dessa. En otillgänglig ravin som skär genom sandheden och mynnar ut i Ljusnan. Det sägs att där finns guld som vaktas av vittrorna. Guld som ingen tillåts hitta. Endast en tunn hinna skiljer oss från denna värld. Allt som behövs är en liten rispa för att det som en gång glömts åter ska göra sig påmint. Novellsamlingen Gammelgrav innehåller 13 vittnesmål om vad som händer när den tunna hinnan brister". 
Den 2 juni släpptes 13 nya skymningsrysare under namnet "Sömnsveden". "För varje liv som levs spinns en tunn tråd genom tillvaron. Trådar korsas och nätet blir allt tätare. I den väv som skapas ligger gångna tiders illgärningar kvar som osynliga knutar. Små härvor bundna till oknytt, oförrätter och illdåd. I en stilla glänta på gränsen mot finnskogen står ett märkligt kors, där den som somnar riskerar att aldrig mera vakna. Platsen ligger i det nordvästra hörnet av Hälsingland och heter Sömnsveden. Denna samling skymningsrysare berättar historien om Sömnsveden och tolv andra noder i historiens dunkla väv." Gammelgrav finns att lyssna på som ljudbok på Storytel, Nextory, Bookbeat etc. Poddversionen av Gammelgrav finns där poddar finns. En ny poddsäsong av Gammelgrav med 13 nya avsnitt (novellerna i "Sömnsveden") rullas ut under våren/försommaren 2024.
Den 10 juni i år släpptes den historiska kriminalromanen "Kråkmorsdalen" på LAVA-förlag. Boken är den första i en serie på sju romaner om kronolänsman Forsbeck och som utspelar sig i det tidiga 1700-talets Hälsingland. Ljudboken är planerad till juni 2023. Uppföljaren "Ringfuru" släpptes i februari 2024 och den tredje delen "Orsjöodjuret" beräknas utkomma till jul 2024. 


Sagt om Kråkmorsdalen:  
📚”Jag som älskar historia och deckare, och är svag för de vackra skogsbygderna i norr, smälter inför den här romanen!” @boksann
  
📚"Stundvis blir den så påtagligt nära att jag är där tack vare miljöbeskrivningarna. Rädd, liten, full av skrock och fruktansvärt ensam i ett mystiskt Färila socken, Hälsingland. @bokfantast_lena
📚Den här var rolig att läsa! Man behöver dock inte vara hälsing för att uppskatta den här historiska kriminalromanen, som även jag, som inte brukar ha mycket till övers för deckare, fann mycket underhållande. @elinsbokdagbok ʙᴇᴛʏɢ: 📚📚📚📚 (ᴀᴠ 5) 

Sagt om Sömnsveden:”Ett levande språk med både närvaro och flyt  bidrar till rysarstämningen, både miljöer och karaktärer är genomtänkt gestaltade vilket ytterligare bidrar till läsupplevelsen. Det kommer krypande, sakta närmare och närmare till det oundvikliga är över dig”. @i_min_bokhylla ”Oj oj oj. 😍 Den här bibelliknande boken är en skräckpsalm som fick mig att darra. Stundtals mysryslig och ibland skitläskig. Berättelsen Hansebacken fick mig att fysiskt rycka till på slutet, det är bra skräck det”. @bokmums ”Precis som Eriks tidigare novellsamling Gammelgrav så är det här en given bok i skräcksamlingen. De här skymningsrysarna riktigt kryper under skinnet på mig när jag läser…Nu kommer jag garanterat aldrig att gå ut ensam i mörkret utanför stugan igen”.❤️❤️❤️❤️❤️ (5/5) @bokbesatt   


© Copyright Chatterbox Productions